ZIGT waarschuwt klanten na vermoedelijke AVG overtreding door TikTok
06-12-2019

TikTok overtreedt mogelijk de AVG
ZIGT waarschuwt klanten na vermoedelijke AVG overtreding door TikTok

Het nieuws dat de videodienst TikTok vermoedelijk de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft overtreden is ons niet ontgaan. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung meldt dat de app de AVG heeft overtreden door een manier van tracking te gebruiken die vergelijkbaar is met cookies. Volgens de privacywet moet voor het tracken van gegevens officieel toestemming gevraagd worden en dat doet de app nu niet. TikTok zou data doorsturen naar Facebook en Appsflyer, een analyseplatform.

Deze data bevat onder andere informatie over kijk- en zoekgedrag van gebruikers, maar ook beschikbare informatie over het toestel wat een gebruiker gebruikt. Gebruikers die geen account hebben, maar wel de dienst gebruiken krijgen een nummer toegewezen zodat ook hun online gebruikersgedrag kan worden getraceerd.

TikTok maakt gebruik van een vorm van ‘digital finger printing’ om gebruikers te volgen. Dit doet de dienst door onder andere identifiers in url’s en door bepaalde beelden en geluiden te tonen die specifiek zijn voor een toestel. Door een combinatie van verschillende technieken kan de app hiermee een unieke telefoon detecteren en kan er een uniek beeld vormen van iedere gebruiker.

Gezien ZIGT conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming werkt, worden alle klanten geïnformeerd over deze vermoedelijke schending. We hebben besloten de videodienst TikTok vooralsnog niet in te zetten voor campagnes van onze klanten totdat het platform de gegevensbescherming op orde heeft en dus volgens de huidige privacywetgeving opereert.