Groei realiseren door dicht bij je merk te blijven
Met buitenproducten van de hoogste kwaliteit wil Bever iedereen inspireren om naar buiten te gaan en te genieten. Dat idee slaat aan en de afgelopen jaren is er dan ook een mooie groei gerealiseerd. Dicht bij het merk blijven, is volgens CMO Marjolein Vendrig de sleutel tot succes en groei.
“Als je dicht bij de kern van het merk blijft, ga je uit van het dna van het bedrijf. In ons geval is dat de liefde voor buiten”, aldus Vendrig. “Die liefde vind je bij ons overal. In de buitenproducten die van hoogwaardige kwaliteit zijn, gericht op een lange levensduur. Maar ook in de medewerkers die allemaal echte buitenliefhebbers zijn en specifieke expertise hebben zodat ze klanten uitstekend kunnen adviseren. Zij maken echt het verschil.”
Recyclen, repareren en onderhouden
Daarnaast voelt Bever ook een verantwoordelijkheid voor buiten. Het bedrijf neemt de producten terug als klanten ze weg willen doen omdat ze op zijn. In de eigen recyclestraat gaan ze dan in 16 stromen uiteen. Per stroom wordt bekeken wat de meest duurzame, circulaire manier is om het materiaal een tweede leven te geven. Sinds vorig jaar is de strategie van Bever bovendien herijkt en wordt er nog meer ingezet op levensduurverlenging, onder meer met kledingreparaties en schoenenonderhoud.
Black Friday
Een mooi voorbeeld is de actie van Bever op Black Friday, bij uitstek een commerciële periode met veel promo’s, kortingen en aanbiedingen om de klant te verleiden zoveel mogelijk te kopen. “Wij vinden dat niet bij Bever passen”, zegt Vendrig. “We hebben het daarom over een andere boeg gegooid en klanten opgeroepen om op Black Friday naar de winkel te komen met kapotte Beverkleding die dan ter plekke gratis werd gerepareerd, grotendeels door onze eigen medewerkers. Het was een doorslaand succes. Consumenten hadden het er zelfs voor over om langer dan een uur in de rij te staan. En dan gingen ze nog blij de winkel uit.” Het succes van de Black Fridayactie sterkt Bever in het vertrouwen dat ze met reparaties en onderhoud de goede weg inslaan. Er wordt onderzocht of de actie herhaald kan worden op bepaalde vaste dagen. En of de doelgroep misschien wil leren zelf kleding te repareren en schoenen te onderhouden.
Combinatie van winkels en online
In de marketing spelen de winkels een onderscheidende rol. “Daar treffen klanten de deskundige medewerker, kunnen ze een voetanalyse laten maken, advies krijgen en de producten voelen, zien en passen”, zegt Vendrig. “Dat dat wat meer tijd en aandacht kost dan een online aankoop, hoort ook bij duurzaamheid. Overigens is de algemene trend naar meer online eveneens belangrijk voor ons. Ook daar willen we klanten helpen een goede keuze te maken. Ze kunnen keuzehulpen gebruiken, informatieve en inspirerende content lezen en reviews bekijken. Maar fysiek blijft het belangrijkst. Voor een aantal productcategorieën sturen we op de website dan ook aan op winkelbezoek.”
Goed doen en winst maken?
De vraag is of liefde en zaken wel altijd samengaan. Zit je de groei niet in de weg als je je richt op reparatie en onderhoud? En als je wilt groeien in aantal winkels, hoe duurzaam is dat dan? Vendrig: “Die spanning is er zeker. Daarom is het belangrijk dat je je altijd blijft afvragen: kan dit? Wat helpen we hiermee en wat helpen we niet? Dat is soms een lastige afweging waar ook verdiepend onderzoek voor nodig is. Maar je hoeft groei niet per se op te vatten als meer. Je kunt ook inzetten op beter. Over een aantal jaren zal ons businessmodel anders zijn worden. De verkoop van nieuwe producten zal dan misschien minder zijn. De groei zit hem dan vooral in reparatie, onderhoud en een tweede leven voor de producten die niet meer gebruikt worden.”
Beluister de podcast
Wil je meer weten over de groeistrategie van Bever? Luister dan naar deze podcast waarin Tom Jessen daarover in gesprek is met Marjolein Vendrig, CMO van Bever.