Kijkcijfers Olympische spelen in de lift
23-02-2022

Kijkcijfers Olympische spelen in de lift

De Olympische Spelen trekken sinds de editie van 2016 in Rio de Janeiro minder bekijks op TV. Het tijdsverschil speelt hier een rol in, want ook bij de Zomerspelen in Tokio vonden de wedstrijden soms ‘s nachts (Nederlandse tijd) plaats. Corona deed daar nog een schepje bovenop. Het ontbreken van supporters bij de wedstijden betekent minder sfeer voor de kijker. Daarnaast speelt ook het veranderende kijkgedrag mee: de wedstrijden kunnen op een makkelijke manier later worden teruggekeken of gestreamd worden. Zo is er in totaal 19 miljoen keer een livestream bij de NPO gestart.

De winterspelen in China laten weer een positieve trend zien, want de kijkcijfers zitten duidelijk weer wat in de lift. De 5000 meter schaatsen van de heren op 6 februari trok de meeste live kijkers (2.116.000, 6 jaar e.o.). Patrick Roest greep net naast goud na een indrukwekkende eindsprint van Van der Poel. Daarnaast zagen ruim 1,8 miljoen mensen live de vrouwen geschiedenis schrijven, door goud te winnen op bij het shorttracken. Deze cijfers komen in de buurt van de Olympische Spelen van Rio in 2016. Naar de live-uitzendingen keken destijds vaak meer dan 2 miljoen mensen, met uitschieters naar 2,5 miljoen. Tijdens de Zomerspelen in Tokio lag de piek op 1,6 miljoen kijkers bij het vrouwenvoetbal, een stuk lager dus dan afgelopen Winterspelen.

Verschuiving marktaandeel

De kijkcijfers afgelopen maand laten zien dat Ster profiteert van de spelen. Het zenderaandeel van Ster vanaf 4 februari (start van de spelen) is fors gestegen. Waar in januari het marktaandeel nog rond 29% lag, is dit in de eerste twee weken van februari gestegen naar ruim 40% (25-54 jaar).

Ondanks de toenemende cijfers heeft het best bekeken programma tijdens de periode van de Winterspelen niets met sport te maken. Op zaterdag 5 februari trok ‘Wie is de Mol?’ ruim 2,8 miljoen live kijkers. Een aantal wat met de spelen nog niet is behaald. Wel uitgezonden op NPO1 natuurlijk.

De volgende spelen vinden plaats in Parijs in 2024. Aan het tijdsverschil kan het dan niet liggen en publiek is hopelijk ook gewoon welkom. Wij zijn benieuwd of de stabiele en hoge kijkcijfers van Rio weer gehaald gaan worden.