Coen & Sander (JOE) gaan het gevecht aan met de huidige ochtendshows
16-05-2024

Coen & Sander (JOE) gaan het gevecht aan met de huidige ochtendshows

Maandag 6 mei zijn Coen & Sander begonnen met hun ochtendshow bij JOE. Een groot moment, want het is de eerste grote ochtendshow bij de radiozender. Maar, het is ook een groot moment voor Coen & Sander. Zij zijn namelijk sinds oktober 2023 niet meer als duo te horen geweest.  

DPG heeft grootste plannen voor de JOE en de zender groeit dan ook fors. Welk effect heeft het starten van de ochtendshow van Coen & Sander op de overige ochtendshows? Ik leg het in dit artikel uit.    

Wanneer we een korte analyse doen, zien we dat de nieuwe ochtendshow de grootste effecten heeft op NPO Radio 2 en Qmusic. De week dat Coen & Sander hun ochtendshow startten, kampten de twee concurrenten met een behoorlijke dip; een daling in de doelgroep 25-59 jaar van 15% op NPO Radio 2 en tot 20%* op Qmusic in het tijdvak 06:00 – 10:00 uur.  

Bij het ontleden van deze doelgroep zien we dat dit vooral de luisteraars in de leeftijd van 35-44 jaar zijn (daling van 18 tot 22%) en 45-54 jaar (daling van 20 tot 23%).  Ook zien we in de laatste leeftijdscategorie een opvallende dip vanaf de eerste week van de Coen & Sander ochtendshow bij Radio 10 van 12% op de luisterdichtheden.  

JOE lijkt luisteraars van de andere zenders te hebben afgesnoept. Maar aangezien dit pas de eerste week was, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen wat dit verder voor de zender zal betekenen. Als we kijken naar het zenderaandeel op een brede 25-59 jaar doelgroep, zien we een lichte stijging van 10% in het ochtendtijdvak. Echter was het zenderaandeel in de week van 22 april in ditzelfde tijdvak nog hoger. Het is dan ook lastig om te voorspellen wat Coen & Sander kunnen betekenen voor de zender ten opzichte van de andere zenders. Wel lijkt JOE zo in het vaarwater te komen van Qmusic, allebei onderdeel van DPG.  

Het is in ieder geval duidelijk dat alle zenders hard moeten werken om hun luisteraars te behouden en om deze reden veel radio-DJ’s van zender wisselen. Iedereen weet dit, en doet hard zijn best!  

We houden jullie op de hoogte van al deze interessante ontwikkelingen.  

*Bron: NMO Audio, werkdagen, periode 1 januari t/m 10 mei 2024

Danielle Crombeen
Danielle Crombeen
Media Director