Groeien door goed merkverhaal en slimme marketingmix
17-12-2021

Groeien door goed merkverhaal en slimme marketingmix

Een jong merk in de kledingmarkt: SEABASS. Het bedrijf maakt duurzame swimwear die ook fashionable is. Hoe bouw je aan zo’n merk en hoe realiseer je groei? Door je merkverhaal centraal te zetten en te focussen op wat werkt, stelt directeur Barry van Ruiven.

SEABASS steunt als merk op een goed verhaal: swimwear moet mooi en comfortabel zijn, maar uiteraard ook duurzaam geproduceerd met duurzame materialen. ‘Uiteraard’, want duurzaam is volgens Van Ruiven het nieuwe normaal waar het bedrijf, de klanten, maar ook leveranciers en investeerders in geloven.

Brandstores: merkverhaal en product bij elkaar

Zwemkleding gemaakt van gerecyclede petflessen, ja dat is een prachtig merkverhaal. Maar hoe breng je het onder de aandacht? Iedere marketeer weet dat consumenten maar weinig vertrouwen hebben in een merk dat ze niet kennen. Dat benodigde vertrouwen ontstaat pas als het merkverhaal en de producten aan elkaar gekoppeld worden. Je kunt daarom geen consumentenmerk bouwen zonder fysieke winkels, vindt Van Ruiven. “In een brandstore vertel je één op één het merkverhaal aan de klant, die de vertaling ervan bovendien direct in de producten kan zien en voelen. Dat effect werkt ook door in andere kanalen: onze online omzet ging meteen sterk omhoog toen we onze eerste eigen winkels openden.”

Verkoop via Bol en Amazon

Om te groeien moet een bedrijf dat wat werkt opschalen. Ook wat dat betreft vindt Van Ruiven de fysieke winkels belangrijk omdat je daar ziet wat het merk doet, hoe het ervaren wordt, hoe de kleding staat. Allemaal input om je merk te verbeteren. “Verder moet je goed nadenken over waar je tijd en energie in steekt”, vertelt hij. “SEABASS is bijvoorbeeld ook te koop via marketplaces als Bol.com en Amazon. Dat liep eerst niet, maar toch heb ik daar niet de stekker uitgetrokken. Het heeft tijd nodig om bij dergelijke partijen – die miljoenen producten verkopen – boven te komen drijven. Dat gaat niet automatisch, je moet ook daar marketing bedrijven om je verhaal goed te laten ranken. Je content zo afstemmen dat je niet alleen een plaatje en een prijs bent. Nu is bol.com een van onze beste kanalen.”

Internationalisering onontkoombaar

SEABASS zit met zijn producten in een vrij kleine markt, zeker waar het de kinderkleding betreft. Om succesvol te zijn, is internationalisering onontkoombaar, daarvan is Van Ruiven overtuigd. Verkrijgbaar zijn op plekken waar de doelgroep is, waar de drie-eenheid: kwaliteit-fashion-duurzaamheid effectief over de bühne gebracht kan worden en consumenten de producten op een goede manier kunnen beleven. Van Ruiven: “We zijn nu actief in Duitsland waar we op Amazon een eigen brandstore hebben. Dat maakt verschil. Verder zien we dat we aanslaan in België waar de combinatie duurzaam/kwaliteit traditioneel al heel sterk is. Verder denken we dat we succes kunnen hebben in de Scandinavische landen die qua duurzaamheid koplopers zijn. Voorop staat altijd dat de we de passie binnen ons bedrijf willen behouden en doorgeven. Daar is ook onze groeistrategie op gericht.”

Beluister de podcast

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter SEABASS en de manier waarop Barry van Ruiven zijn bedrijf heeft opgezet en wil uitbouwen? Luister dan naar de hele podcast waar hij in gesprek is met Tom Jessen.