Threads versus X
08-08-2023

Threads versus X

De afgelopen weken hebben zich aanzienlijke ontwikkelingen voorgedaan tussen de twee ‘rivalen’, Mark Zuckerberg en Elon Musk. Deze ontwikkelingen omvatten onder andere de lancering van een gloednieuw platform genaamd ‘Threads’ en een naamswijziging van Twitter naar ‘X’. In dit artikel zullen we de verschillen en ontwikkelingen bespreken, de invloed op adverteren onder de loep nemen en een blik werpen op de toekomst van beide platforms.

Wat is het nieuwe platform ‘Threads’?

Meta biedt gebruikers via het nieuwe Threads-platform de mogelijkheid om korte berichten en updates te delen, met een maximale tekstlengte van 500 tekens, links, evenals foto’s en video’s van maximaal 5 minuten. Het platform is hierdoor vergelijkbaar met het voormalige Twitter. Threads is gekoppeld aan Instagram, waarbij gebruikers kunnen inloggen met hun Instagram-inloggegevens en onder andere volgers en bio-informatie kunnen overzetten naar Threads. Wil je de Threads app verwijderen? Dat is alleen mogelijk door je Instagram-account op te zeggen. De app is momenteel niet beschikbaar om te downloaden in Europa, omdat deze nog niet voldoet aan de privacyregels van de Europese Unie.

Hoewel Threads bij de lancering wereldwijd meer dan 100 miljoen aanmeldingen binnen een week noteerde, is de groei en betrokkenheid sindsdien afgenomen volgens Sensor Tower (juli 2023). De verminderde dagelijkse activiteit heeft echter nog geen alarmbellen doen rinkelen bij Meta. Mark Zuckerberg deelt hierover zijn vertrouwen: “We hebben dit scenario al vaak meegemaakt (FB, IG, Stories, Reels, enz.) en ik ben ervan overtuigd dat Threads zich ook op de juiste weg bevindt,” geeft Zuckerberg aan in een thread.

Van Twitter naar X

Geen spoor meer van Twitter, tweets en het vertrouwde blauwe vogeltje: Elon Musk heeft Twitter getransformeerd tot X. En deze verandering is allesbehalve onopgemerkt gebleven; gedurende enkele dagen straalde het nieuwe logo in een indrukwekkende lichtshow vanaf het dak van het voormalige Twitter-gebouw. Al in het afgelopen jaar liet Elon Musk doorschemeren dat Twitter zou evolueren naar een ‘allesomvattende’ app. Met deze naamsverandering wordt de eerste stap in deze richting gezet.

De exacte omvang van de transformatie binnen de app is nog niet volledig duidelijk, maar de X-CEO Linda Yaccarino heeft laten weten dat de app in ieder geval ruimte zal bieden voor diverse functies, waaronder audio, video, berichten, bankzaken en een marktplaats voor ideeën, goederen, diensten en kansen. Het voormalige Twitter telt wereldwijd meer dan 350 miljoen gebruikers, waarvan er 3,1 miljoen in Nederland zijn, volgens het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom.

ZIGTbaar op Threads en X?

Momenteel staat adverteren op Threads nog in de wacht, omdat het platform eerst een snelle groei wil doormaken. Niettemin circuleren er geruchten via Axios dat Instagram van plan is om zijn branded content tools beschikbaar te stellen op Threads, wat adverteren voor marketeers mogelijk zou maken. Het lijkt erop dat het sponsorgedragsbeleid van Instagram ook van toepassing zal zijn op Threads, wat de advertentiemogelijkheden voor merken zou vergemakkelijken.

Wat betreft X, is adverteren nog steeds mogelijk, zij het met enkele significante veranderingen. Elon Musk heeft besloten om de advertentietarieven te verlagen met als doel meer merken aan te moedigen om te investeren. Vermoedelijk is de daling in advertentie-inkomsten de drijfveer achter deze beslissing, zoals Elon Musk eerder op 15 juli 2023 deelde in een tweet. Bovendien heeft X in maart een nieuw verdienmodel geïntroduceerd onder de naam Twitter-Blue. Dit biedt gebruikers extra voordelen, zoals verhoogde zichtbaarheid en een blauw verificatievinkje. Het lijkt erop dat adverteerders die maandelijks minder dan $1.000 besteden, verplicht zijn om een Twitter-Blue account aan te schaffen, wat betekent dat adverteerders nu moeten betalen om te kunnen adverteren.

Hoe denkt ZIGT over de toekomst?

Met zijn gebruiksvriendelijke en strakke ontwerp voldoet Threads zeker aan de verwachtingen, wat het platform een potentieel groot succes kan maken. Het blijft echter een kwestie van afwachten of het platform daadwerkelijk zal groeien en gepaard zal gaan met uitgebreidere advertentiemogelijkheden, of dat het slechts een kortstondige hype zal zijn. Bovendien werpt de vraag zich op of Meta niet te veel macht in handen krijgt, gezien hun bezit van Facebook, Instagram en WhatsApp. Deze overwegende invloed kan uiteindelijk van invloed zijn op de integriteit van het platform.

Aangezien X nog veel veranderingen zal ondergaan, houdt ZIGT de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Het succes van het vergelijkbare ‘alles-in-één’ platform WeChat in China zou wellicht een indicatie kunnen zijn, maar het blijft onzeker…

Contact?

Meer vragen over Threads of X? Of ben je andere vragen over adverteren op social media? Stuur gerust een mail naar social@zigt.nl.

Eva Ridder
Eva Ridder
Social Consultant