Kennisplatform zonder grenzen

Succesverhaal
Kennisplatform zonder grenzen

Internationale ervaring vergroot je wereld. De Europese Unie stimuleert iedereen in Europa om internationale kennis en ervaring op te doen. Om al deze ervaringen vanuit lidstaat Nederland mogelijk te maken, ontwikkelde ZIGT een website met voorlichting over de verschillende subsidiemogelijkheden van het Europese programma Erasmus+.

Subsidies

Erasmus+ is het subsidieprogramma voor onderwijs en jeugd- en jongerenwerk van de Europese Unie. Het programma biedt mensen van alle leeftijden de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen in binnen- en buitenland. Educatieve, professionele en persoonlijke ontwikkeling van deelnemers is het doel.

Door met Erasmus+ in het buitenland te studeren, te werken of deel te nemen aan internationale projecten, verbeteren professionals, studenten, jongeren en jongerenwerkers hun communicatieve en interculturele vaardigheden. Op die manier draagt het programma bij aan duurzame groei, werkgelegenheid, sociale cohesie en de versterking van de Europese identiteit.

Online Platform om deelnemers te helpen

Bij Erasmus+ kun je subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan het opdoen van internationale kennis en ervaring. Echter, Europese subsidieregelgeving is niet eenvoudig. De moed zou een enthousiaste uitwisselingsstudent of innovatieve schooldirecteur zomaar in de schoenen kunnen zinken. Het Nederlandse platform van Erasmus+ helpt deelnemers bij het proces van oriëntatie en geeft antwoord op de vraag: welke subsidie sluit het beste aan bij mijn idee of project? Met verhalen van mooie projecten inspireert de website gebruikers om de stap naar het indienen te nemen. Vervolgens begeleidt de website aanvragers bij het voorbereiden van de daadwerkelijke aanvraag. Tenslotte biedt het online platform tips & tricks over de uitvoering van projecten en de promotie van resultaten, bijvoorbeeld met de promotietoolbox.

Resultaten

Jaarlijks maken zo’n 900.000 deelnemers in Europa gebruik van de subsidiemogelijkheden van Erasmus+ om naar het buitenland te gaan. Het aantal deelnemers vanuit Nederland loopt elk jaar in de duizenden. Scholen, andere onderwijsinstanties en jongerenorganisaties maken intensief gebruik van het platform om zich te oriënteren op subsidiemogelijkheden bij het doen van een aanvraag.

Sinds 2017

ZIGT werkt sinds 2017 met succes en plezier samen met het Nuffic en het NJi – de Nederlandse uitvoeringsorganisaties van het Erasmus+programma. In 2018 lanceerden we het nieuwe platform. Deze werd gebouwd volgens het zogenaamde toptakenprincipe: met een helder keuzemenu vinden verschillende doelgroepen waar ze voor komen. In 2021 kreeg het platform een nieuw gezicht en een kortere gebruikersjourney. Ook werd de altijd weer groeiende documentenbibliotheek grondig opgeruimd. Tenslotte maakten we hem digitoegankelijk naar de norm die geldt voor overheidswebsites (WCAG 2.1). Op die manier kunnen ook mensen met een beperking de website goed gebruiken.

Gelukkig nooit klaar

Websites met een omvang als die van Erasmus+ zijn nooit af. Technisch onderhoud zorgt ervoor dat hij blijvend AVG-proof is. Verder ontstaan er door de tijd heen altijd nieuwe wensen en eisen. Recentelijk ontwikkelden we een subsidiewijzer. Deze tool biedt een snelle check op subsidiemogelijkheden. En verder werken we op dit moment aan een website waarop onderzoeken gepubliceerd gaan worden.

Het huidige programma loopt tot 2027. We hopen in elk geval tot die tijd te kunnen bijdragen aan nog vele duizenden buitenlandervaringen.

erasmusplus.nl