Hoe bereik je jongeren onder de 18 jaar? Tips voor adverteerders
29-08-2024

Hoe bereik je jongeren onder de 18 jaar? Tips voor adverteerders

Dit artikel is ook gepubliceerd op Frankwatching

Hoewel het gebruik van platforms als TikTok, Snapchat en Instagram door jongeren onder de 18 jaar blijft groeien, wordt het voor adverteerders steeds moeilijker om deze doelgroep via betaalde advertenties te bereiken. Wat kun je wel doen?

TikTok, Snapchat en Instagram winnen elk jaar aan populariteit onder jongeren, dit blijkt uit het Newcom Nationaal Social Media Onderzoek (2024). Het is dan ook geen verrassing dat deze platforms voor adverteerders van groot belang zijn om de jongere doelgroep te bereiken en aan zich te binden.

Restricties

Sinds 2023 zijn gepersonaliseerde advertenties voor jongeren onder de 18 jaar op de grootste online platforms niet langer toegestaan. Deze restricties zijn ingevoerd met het oog op de bescherming van de privacy van jongeren, en ze zijn er niet zonder reden. Het beperken van de mogelijkheden voor adverteerders betekent een belangrijke stap in de ethische omgang met de kwetsbare positie van jongeren online. Platforms zoals Meta, Google, YouTube en TikTok hebben de optie om jongeren onder de 18 jaar te targeten volledig afgeschaft, terwijl Snapchat nog beperkte mogelijkheden biedt.

Dus, hoe bereik je jongeren onder de 18 jaar nog wel? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Organische Content

Hoewel de mogelijkheid om te adverteren op social media voor jongeren beperkt is, zijn er nog steeds manieren om deze doelgroep te bereiken. Het publiceren van eigen content biedt de kans om een organisch bereik te realiseren. Denk aan het plaatsen van reels, stories of video’s op je eigen kanalen.

Je kunt hiermee niet specifiek targeten. Maar organische content biedt, wanneer goed afgestemd op trends en met de juiste tone of voice, de mogelijkheid om toch impact te maken bij jongeren.

Influencermarketing

Een andere manier om jongeren te bereiken is via influencermarketing. Door samen te werken met influencers kunnen merkboodschappen op een natuurlijke manier worden geïntegreerd in de content die jongeren al volgen en waarderen. Dit kan variëren van product placement in video’s tot gesponsorde posts of productreviews.

Door samen te werken met influencer agencies die gespecialiseerd zijn in het bereiken van Gen Z, kun je de ideale match vinden tussen merk en influencer. Dit zorgt voor authentieke content die jongeren aanspreekt en betrokken houdt.

Contextuele targeting

Contextuele targeting biedt een effectieve manier om jongeren onder de 18 jaar te bereiken, ondanks de beperkingen op gepersonaliseerde advertenties. Bij deze strategie worden advertenties weergegeven op basis van de context van de webpagina. Bijvoorbeeld op blogs of websites die onderwerpen behandelen zoals gaming, mode, muziek of sport.

Door in te spelen op specifieke thema’s kun je de juiste boodschap op het juiste moment overbrengen. Zo wordt de kans groter dat jongeren de advertenties zien en erop reageren.

Alternatieve platformen

In het verlengde van contextuele targeting, kun je ook adverteren op andere online platforms of apps die populair zijn onder jongeren.

  • Domeinen – Via display advertising kun je advertenties plaatsen op domeinen die speciaal gericht zijn op jongeren, zoals Scholieren.com of Tina.nl.
  • Games – Adverteren in games biedt de mogelijkheid om advertenties op een natuurlijke manier te integreren in de spelervaring, wat zorgt voor een hogere betrokkenheid. Het is ook mogelijk om een eigen game te ontwikkelen om jongeren op een interactieve manier te betrekken.
  • Audio – Muziekstreamingsdiensten en podcasts winnen aan populariteit onder jongeren. Branded content in een podcast of gesponsorde playlists bieden de kans om jongeren te bereiken, terwijl ze aandachtig luisteren.

Out-of-Home advertising

Naast online, kun je jongeren ook bereiken via buitenreclame. Hiermee kun je strategisch zichtbaar zijn op locaties waar jongeren vaak samenkomen. Denk aan rondom scholen, in het openbaar vervoer of in winkelcentra. Het is ook mogelijk om in scholen zelf te adverteren via schoolboards.

Buitenreclame biedt ook de mogelijkheid om ouders van jongeren te bereiken. Voor sommige merken is het belangrijk om ook hun vertrouwen te winnen, aangezien ouders een grote invloed hebben op de beslissingen van jongeren. Met programmatic out-of-home advertising kun je bijvoorbeeld alleen adverteren tijdens pauzes of na schooltijd.

Kortom, het bereiken van minderjarigen vereist een andere benadering, waarbij het belangrijk is rekening te houden met regelgeving. Hopelijk geeft dit overzicht een idee van de mogelijkheden. Hoe pak jij dit aan?

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op met social@zigt.nl.

Eva Ridder
Eva Ridder
Social Consultant
Jeanne Oskam
Jeanne Oskam
Social Advertising Consultant