App helpt ouders vroeggeboren kinderen

Succesverhaal
App helpt ouders vroeggeboren kinderen

Het Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-nl) levert specialistische zorg aan te vroeg geboren kinderen en hun ouders. Het centrum heeft drie kerntaken: coördineren en doorontwikkelen van het TOP-programma, het bieden van onderwijs aan zorgprofessionals en het doen van wetenschappelijk onderzoek. Het EOP-nl is gevestigd in het Amsterdam UMC.

ZIGT ontwikkelde samen met EOP-nl een webapp die ouders van te vroeg geboren kinderen helpt.

App voor ouders

EOP biedt een thuisprogramma voor ouders die met hun vroeggeboren kindje onder de 32 weken en/of onder de 1.500 gram naar huis zijn gegaan. Vanuit het TOP-programma krijgen ouders ondersteuning van speciaal opgeleide kinderfysiotherapeuten. Sinds enige tijd is het programma uitgebreid met een web-app met uitgebreide en op maat gemaakte informatie over allerlei onderwerpen die ouders belangrijk vinden. Deze app werd ontwikkeld door ZIGT en bevindt zich in de pilotfase. Eline Möller, onderzoeker en orthopedagoog, zegt erover: “Zo’n zestig ouderparen met een te vroeg geboren kindje maken momenteel gebruik van de app binnen ons onderzoek naar digitale informatieondersteuning. Het onderzoek naar de bruikbaarheid, tevredenheid en haalbaarheid van de app is nog in volle gang, maar de eerste reacties van ouders en TOP-kinderfysiotherapeuten die de gezinnen begeleiden zijn positief. Ouders weten gemakkelijk hun weg te vinden binnen de app en ook het mooie design spreekt erg aan. TOP-kinderfysiotherapeuten zijn blij dat ze nu op één plek betrouwbare informatie hebben die ze ouders kunnen bieden als aanvulling op de huisbezoeken. Met de uitkomsten van ons onderzoek willen we de app verbeteren, uitbreiden en verder implementeren in de praktijk.”

mock-up van het design van de EOP app

Website

De samenwerking tussen EOP en ZIGT begon met de ontwikkeling van de app, maar al snel besloten we ook de website van het EOP aan te pakken. Ouders, maar ook verwijzers of andere geïnteresseerden moesten snel en gemakkelijk de juiste informatie kunnen vinden. Met veel plezier pakten we design en development op. De huisstijl was eerder ontwikkeld door Hannah Haverkort. Ook waren we verheugd met fotografie van Floris van Heyningen: met goed beeldmateriaal konden we echt een aantrekkelijke website en app maken.

De opdrachtgever is blij met de website die vriendelijk oogt, maar tegelijkertijd ook professioneel is. Ook de mogelijkheid om publicaties toegankelijk te ontsluiten wordt gewaardeerd.

Ga naar de EOP-website