Van educatie tot financiën: de kracht van influencers in diverse sectoren
18-09-2024

Van educatie tot financiën: de kracht van influencers in diverse sectoren

Influencermarketing is in de moderne marketingwereld uitgegroeid tot een krachtig middel om consumenten te bereiken en merkloyaliteit op te bouwen. Waar de focus vroeger vooral lag op mode- en beautymerken, wordt influencermarketing tegenwoordig in veel meer industrieën toegepast. Dit maakt influencers een waardevol onderdeel van een full-funnel marketingstrategie.

Uit het jaarlijkse ‘What’s Happening Online’-onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok blijkt dat 23% van de social media-gebruikers influencers volgt. Van deze groep zoekt de helft informatie op over de producten of diensten die influencers promoten. Maar liefst 32% van de volgers heeft daadwerkelijk een aankoop gedaan op basis van influencer-content.

In dit artikel onderzoeken we de rol van influencers in minder voor de hand liggende sectoren, zoals educatie en arbeidsmarktcommunicatie. We laten zien hoe merken kunnen profiteren van deze samenwerkingen en bieden enkele belangrijke tips voor het effectief inzetten van influencers.

Educatieve sector: jongeren bereiken via influencers

Samenwerken met influencers in de educatieve sector is een effectieve manier om jongeren aan te spreken. Veel sociale platforms hanteren beperkingen op adverteren gericht op jongeren onder de 18 jaar, waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. In dit artikel gaan we dieper in op manieren om deze doelgroep te bereiken.

Influencers spelen hier een belangrijke rol. Bedrijven zoals bijlesaanbieders kunnen influencers inzetten om hun diensten tijdens de back-to-school periode te promoten. Ook scholen en opleidingsinstituten kunnen influencers uitnodigen om een dag mee te lopen en zo de opleiding op een authentieke manier te presenteren, inclusief waardevolle tips voor studiekeuze.

Financiële dienstverlening: van finfluencers tot momfluencers

Binnen de influencerwereld zijn er verschillende benamingen voor influencers die zich richten op specifieke sectoren. Finfluencers, bijvoorbeeld, geven informatie over beleggen en financiën. Voor de financiële sector liggen er ook kansen met zogeheten momfluencers, die bijvoorbeeld hun spaarmethodes voor kinderen kunnen delen, gesponsord door een bank. Denk aan formats zoals een ‘Budget Buddy’, waarin kinderen leren over de waarde van geld en sparen.

Maatschappelijke sector: influencers als stemmen voor verandering

Hoewel het misschien verrassend lijkt, kunnen influencers effectief worden ingezet om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten. Bewegingen zoals Black Lives Matter en #ikdoenietmeermee laten zien hoe krachtig social media kan zijn. Influencers kiezen steeds vaker een standpunt, wat merken de mogelijkheid biedt om op een positieve manier op deze bewegingen in te spelen. Het is echter cruciaal dat er een goede match is tussen de influencer en het maatschappelijke onderwerp, en dat de influencer goed geïnformeerd is. Samenwerkingen met influencers kunnen bijvoorbeeld waardevol zijn voor liefdadigheidsinstellingen zoals de Voedselbank.

Arbeidsmarktcommunicatie: authentiek de werkvloer in beeld brengen

Ook in de arbeidsmarktcommunicatie kunnen influencers een waardevolle rol spelen. Door influencers een dag mee te laten lopen binnen een bedrijf, wordt een authentiek beeld gegeven van de dagelijkse werkzaamheden. Dit kan effectief zijn voor sectoren zoals de detailhandel, logistiek en de supermarktbranche. Ook vacaturesites en uitzendbureaus kunnen influencers inzetten om tips te geven over sollicitatievoorbereiding, waarmee ze een breed publiek aanspreken.

Belangrijke tips voor succesvolle influencer-samenwerkingen:

  • Laat de influencer vrij in de creatie: Volgers waarderen influencers om hun authenticiteit. Beperk de briefing tot een minimum, zodat de content naadloos aansluit op de rest van hun posts. Te strak gebriefde content kan de geloofwaardigheid van zowel het merk als de influencer aantasten.
  • Streef naar ambassadeurschap: Langdurige samenwerkingen zorgen voor consistentie en verhogen de betrouwbaarheid. Een influencer die regelmatig jouw merk promoot, komt veel geloofwaardiger over dan iemand die elke week een ander product aanprijst.
  • Focus niet alleen op het aantal volgers: Hoewel macro-influencers je merk aan een groot publiek kunnen tonen, is de betrokkenheid vaak hoger bij meso- en micro-influencers. Deze kleinere influencers reageren vaak actiever op vragen en interacties van hun volgers, wat de impact van de campagne vergroot.
  • Zorg voor een goede match: De waarden van je merk en de influencer moeten op elkaar aansluiten. Een goede fit zorgt voor een authentieke boodschap, wat de effectiviteit van de samenwerking aanzienlijk vergroot.

Contact?

Het ontwikkelen van een goede influencersstrategie en het selecteren van de juiste influencers vergt tijd, maar de impact kan groot zijn en de zichtbaarheid van je merk aanzienlijk verbeteren. Benieuwd hoe influencers effectief ingezet kunnen worden voor jouw merk? Bij ZIGT hebben we al vele succesvolle influencerstrategieën opgezet en we denken graag met je mee! Neem gerust contact op met social@zigt.nl.