Online Early Warning System voor klimaatverandering en natuur van de Waddenzee

Succesverhaal
Online Early Warning System voor klimaatverandering en natuur van de Waddenzee

De kanarie in een kolenmijn: vroeger namen mijnwerkers een kanarie mee als ze ondergronds gingen. Omdat zo’n vogeltje gevoelig is voor giftige gassen, wisten de mijnwerkers dat zich uit de voeten moesten maken als de kanarie ineens met z’n pootjes omhoog op z’n rug in de kooi lag. De kanarie deed dus dienst als early warning system.

Wel of geen kanaries in de toekomst?

Maar helaas, niemand bleek te letten op de kanoeten, grutto’s, eiders en strandlopers in de Waddenzee waar het de invloed van klimaatverandering op natuurwaarden aangaat. De netwerkorganisatie Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) zocht naar een manier om dit onder de aandacht te brengen bij beleidsmakers, bestuurders en water- en natuurbeheerders. Er moest een online early warning system komen, dat zichtbaar maakt hoe deze vogels, en andere natuurwaarden in en rond de Waddenzee ervoor komen te staan bij verdergaande klimaatverandering.

Instrument voor beleidsmakers, bestuurders en beheerders

Onderzoekers en data-experts stellen: hoe het eraan toe is met verschillende vogelsoorten, en ook andere diersoorten en hun leefomgeving, blijkt veelzeggend voor de stand van De Wadden. En voor het gebied ruim daaromheen.
Via communicatiebureau GH+O* kwam PRW bij ZIGT terecht. Het vraagstuk was: hoe krijg je al die gegevens over vogels, andere diersoorten, habitattypes en de effecten van klimaatverandering op zo’n manier online dat voor iedereen in één oogopslag helder is dat er wat moet gebeuren?

Een super relevante tool

Het resultaat:
Een super relevante tool

Met veel plezier gingen we aan het samen aan het werk. Het is een mooie relevante opdracht en werken met wetenschappers vinden we leuk. Verrassend snel stond er een interactieontwerp waarin vogels, diersoorten en habitattypes een classificatie kregen: groen als het goed gaat, oranje als het niet overhoudt en rood als het dramatisch gesteld is. Onder de classificatie liggen verschillende invloedsfactoren die op eenzelfde manier met kleuren gemerkt zijn. Bovendien lees je over adaptiemaatregelen die soorten laten zien en van welke klimaateffecten invloed zichtbaar is. Volg je het nog? Misschien is het beter om de tool gewoon even te bekijken, dan is alles in één keer helder: check het Early Warning System Waddenzee.

*GH+O maakte de illustraties, ere wie ere toekomt.