De nieuwe FM-verdeling: verandering, verschuiving en vernieuwing
03-10-2023

De nieuwe FM-verdeling: verandering, verschuiving en vernieuwing

De laatste verdeling van de FM-frequenties vond plaats in 2003. Een nieuwe herverdeling van de FM-frequenties was dan ook noodzakelijk om een mogelijk meer divers en blijvend radioaanbod in Nederland te creëren, dat tevens toekomstbestendig zou zijn. Sinds 1 september 2023 is deze langverwachte herverdeling van de FM-frequenties van kracht. Dit was het moment waarop de negen commerciële radiostations die een FM-frequentie hebben weten te bemachtigen, konden beginnen met uitzenden op hun nieuwe frequenties.

Dankzij de herverdeling heeft het radiolandschap enkele veranderingen ondergaan, waarbij enkele populaire radiostations van frequentie zijn gewisseld of zelfs van de FM-band zijn verdwenen. Tegelijkertijd hebben ook nieuwe spelers hun intrede gedaan. De nieuwe FM-verdeling ziet er als volgt uit:

Sky Radio 101 FM en DAB+
Radio 10 onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was: Radio Veronica)
Qmusic 100.4 FM/100.7 FM en DAB+
BNR onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+
Radio Veronica onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: SLAM!)
Radio 538 102 FM en DAB+
JOE onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was: Radio 10)
Radio4All onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was: Sublime)
100% NL onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+

(Bron: Rijksoverheid, 2023)

Radio 10 en Radio Veronica wisselen van frequentie.

Voor Radio 10 en Radio Veronica vindt een frequentiewisseling plaats. Radio 10 heeft de voormalige FM-frequentie van Radio Veronica overgenomen, terwijl Radio Veronica op zijn beurt de oude FM-frequentie van SLAM! heeft overgenomen. Dankzij deze wijzigingen blijven beide zenders in heel Nederland via de FM te beluisteren, zonder enige verandering in hun muziek en programmering.

SLAM! en Sublime hebben de landelijke FM-frequentie verlaten

Voor SLAM! en Sublime is het nieuws dat beide zenders hun landelijke FM-frequentie hebben verloren. Sublime heeft op 1 september zijn FM-frequentie verlaten en is sindsdien uitsluitend digitaal te beluisteren, zowel via internet als DAB+. SLAM! heeft ook afscheid genomen van zijn oude FM-frequentie, maar blijft beschikbaar via regionale FM-zenders in de Randstad. Bovendien is SLAM! in heel Nederland te beluisteren via online streaming, DAB+ en digitale kabelontvangst (Radiofreak, 2023).

JOE en Radio4all zijn de nieuwkomers op de FM

Op de oude frequentie van Radio 10 is sinds 1 september om 00:00 uur de radiozender JOE van DPG Media te beluisteren. Het radiomerk JOE is niet nieuw; het was de afgelopen tijd al te horen in de Randstad en op DAB+. Met de lancering op de nieuwe landelijke frequentie gaat JOE verder met de slogan ‘good times, great muziek’. Hierbij ligt de nadruk op muziek uit de jaren 70’s, 80’s en 90’s, met de kerndoelgroep van 35-59 jaar en een specifieke focus op ‘de frisse veertiger’, zoals ze zelf zeggen. JOE wordt naar verwachting voornamelijk door mannen beluisterd.

Binnen het JOE-programma zijn enkele vaste onderdelen te vinden. Elke dag is er de ‘JOE Singalong’ van 09:30 tot 10:00 uur, waar luisteraars kunnen meezingen met hun favoriete nummers. Tussen 12:00 en 13:00 uur kunnen liefhebbers van muziek uit de jaren ’80 genieten van de ‘Eighties Lunch’, waar uitsluitend hits uit dat decennium te horen zijn. Bovendien worden Jeroen Latijnhouwers en Willemijn Delwel de vaste nieuwslezers, terwijl Dennis Ruyer een van de vaste DJ’s wordt. Een definitieve programmering wordt pas begin 2024 verwacht (DPG Mediagroup, 2023).

Naast JOE zal vanaf 1 november een tweede nieuwkomer de ether betreden op de voormalige frequentie van Sublime. Deze nieuwe radiozender, genaamd Radio4All (voorheen bekend als Financial News Radio), zal aanvankelijk starten met testuitzendingen en vervolgens vanaf januari 2024 officieel van start gaan. Onder leiding van zenderbaas Giel Beelen zal de komende tijd invulling worden gegeven aan Radio4All, met een diverse mix van programma’s samengesteld door verschillende makers, en met diverse muziekstijlen en onderwerpen in gedachten (Adformatie, 2023).

Ongewijzigde frequenties voor Sky Radio, BNR, Radio 538 en 100% NL

Naast verandering en vernieuwing blijven een aantal frequenties ongewijzigd. Dit geldt voor Sky Radio, BNR, Radio 538 en 100% NL, die blijven uitzenden op hun huidige en bekende frequenties. Verwacht echter vernieuwde programmeringen. Sinds 1 september wordt het weekend op Radio 538 een uur eerder afgetrapt, is er nu ook op zaterdag de “538 Ochtendshow”, en wordt de “538 Top 50” gepresenteerd door Mark Labrand. Bovendien heeft Radio 538 Kylian van Luijt en Marnix Westhuis geïntroduceerd als de twee nieuwe presentatoren voor de nachtelijke uitzendingen tussen 03:00 en 05:00 uur.

De tijd zal het leren…

De nieuwe zenderverdeling voor de commerciële zenders is geldig tot september 2035. Momenteel heerst er nog stilte op sommige FM-frequenties. De betrokken partijen hebben namelijk tot 1 december 2023 de mogelijkheid om daadwerkelijk gebruik te maken van hun nieuwe frequenties. De komende maanden zullen ons inzicht geven in hoe deze (nieuwe) zenders zullen presteren en of er ingrijpende veranderingen zullen plaatsvinden. Het is momenteel nog te vroeg om hierover uitspraken te doen. Wordt vervolgd!

Contact?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kom je graag met ons in contact? Stuur gerust een bericht naar audio@zigt.nl.

Rose van Hilten
Rose van Hilten
Media Consultant