De ‘Programmatic’ sportzomer 2024
08-05-2024

De ‘Programmatic’ sportzomer 2024

Aankomende zomer zit bomvol sportevenementen. Naast de reguliere evenementen zoals Wimbledon, Tour de France, de start van het nieuwe voetbalseizoen en de Grand Prix in Zandvoort, zal het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland plaatsvinden en zal de 30e editie van de Olympische Zomerspelen plaatsvinden in Parijs. Een moment waar veel sportliefhebbers naar uitkijken maar ook een moment waar veel adverteerders de aankomende maanden op zullen inspelen. Een onderzoek vanuit DPG Grow toont aan dat maar liefst 83% van de Nederlanders aankomende zomer sport gaat kijken, waarbij het Europees Kampioenschap voetbal eruit springt.

Grafiek: welke sportevenementen gaat Nederland deze zomer volgen?

(bron: https://www.dpggrow.nl/inzicht/branche-inzichten/202402-sportzomer-onderzoek/)

Er zijn uiteraard tal van advertentiemogelijkheden om in te spelen op de sportzomer. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden binnen het Programmatic landschap.

Display advertising

Zodra sportevenementen in aantocht zijn, zal online veel verslaggeving plaatsvinden; van bijna elke atleet of wedstrijd wordt tegenwoordig een uitgebreide analyses gemaakt. En door dergelijke content zien websites als AD.nl en VI.nl een flinke stijging in websiteverkeer. De adverteerder kan hierbij de contextuele relevantie opzoeken door zijn merk aan deze artikelen te verbinden. Middels Display Advertising is het daarnaast mogelijk om binnen de uiting relevantie op te zoeken door in te spelen op aankomende wedstrijd (“Nuttig vanavond je Bavaria tijdens Nederland-Frankrijk”) óf de zojuist geleverde prestatie (“ZIGT feliciteert TeamNL met GOUD!”!).

Afbeelding: zichtbaarheid rondom sportartikelen

Online Video

Consumenten kijken tegenwoordig steeds meer online naar sport. Hier wordt vanuit de media-exploitanten ook steeds meer op ingespeeld door hun video aanbod te vergroten. Door het creëren van samenvattingen, rapportages, analyses en sportpodcasts is het aanbod hier flink aan het groeien. Met de aankomende sportzomer zal het aantal kijkers op deze platformen enorm toenemen. Wanneer adverteerders een audiovisuele boodschap willen communiceren maar TV te duur is, is Online Video een mooi kanaal om je doelgroep te bereiken in een relevante omgeving.

Podcasting

De populariteit van podcasting is terug te zien in een alsmaar stijgend aandeel Nederlanders dat podcasts luistert; momenteel geeft 56% van de Nederlanders aan (weleens) podcasts te luisteren (Tonny Media). Dit maakt adverteren in podcasts een interessante toevoeging aan de mediamix. Aankomende zomer zullen er vanuit verschillende podcastmakers, podcasts worden gemaakt over de verschillende sportevenementen. Deze content zal door vele Nederlanders aandachtig worden beluisterd om zo volledig up-to-date te blijven over alle ontwikkelingen rondom de evenementen.

Afbeelding: podcasting via Spotify

(Podcasting via Spotify)

Programmatic Out Of Home

Naast de onlinemediaconsumptie van alle sportliefhebbers zullen er, met name tijdens het Europees Kampioenschap voetbal, veel mensen op pad zijn om naar de wedstrijden van het Nederlands Elftal te kijken. Als adverteerder is het uiteraard mogelijk om met abri’s een gehele week zichtbaar te zijn binnen het straatbeeld. Programmatic Out Of Home maakt het daarentegen mogelijk om de relevantie binnen de schermen op te zoeken door een schermselectie te maken rondom horecalocaties én wedstrijdtijden van de desbetreffende sportevenementen. Zo ben je als adverteerder op het juiste moment, op de juiste plek, zichtbaar.

Afbeelding: zichtbaarheid rondom uitgaansgelegenheden zoals het Leidseplein

(Zichtbaarheid rondom uitgaansgelegenheden zoals het Leidseplein)

Pakketten

Veel exploitanten bieden speciaal voor de Sportzomer van 2024 verschillende voordelige pakketten aan waar een mix van Display, Online Video, Podcasting en/of Out Of Home in kan zitten. Ben je benieuwd naar deze pakketten of wil je meer informatie over jouw mogelijkheden tijdens de Sportzomer 2024? Neem dan contact op met programmatic@zigt.nl

Niek Custers
Niek Custers
Programmatic Director