Effectieve oplossingen voor lead generation advertenties in Google Ads met Offline Conversion Tracking
15-05-2024

Effectieve oplossingen voor lead generation advertenties in Google Ads met Offline Conversion Tracking

Het genereren van gekwalificeerde leads binnen Google Ads kan een uitdaging zijn. Vaak worden online marketinginspanningen beoordeeld op basis van online conversies, die niet altijd waardevolle resultaten opleveren. Dat is waar Offline Conversion Tracking om de hoek komt kijken. Het biedt namelijk dé oplossing voor het koppelen van offline verkopen aan online advertentie-inspanningen. Door offline verkoopgegevens te importeren in Google Ads, kun je het werkelijke rendement van je campagnes zien en deze optimaliseren voor leads van hogere kwaliteit. Dit resulteert uiteindelijk in een aanzienlijk gegevensvoordeel.

In praktijk betekent dit dat als je bijvoorbeeld een fietsenwinkel hebt en online advertenties gebruikt om klanten te trekken, je nu kunt achterhalen of mensen die je advertenties zien ook daadwerkelijk naar je winkel komen en een aankoop doen. Dit is mogelijk met Offline Conversie. Wanneer een klant op je advertentie klikt en later een fiets koopt in je winkel, noteer je de verkoop in je systeem. Deze informatie upload je vervolgens naar Google Ads. Google Ads koppelt dan de verkoop aan de oorspronkelijke advertentieklik. Zo kun je zien welke advertenties effectief zijn en daarop je strategie aanpassen. Dit helpt je om de volledige waarde van je advertenties te begrijpen en te optimaliseren door inzicht te krijgen in welke onlineactiviteiten leiden tot offline aankopen.

Waarom Offline Conversie Tracking belangrijk is

 1. Volledig beeld: veel klanten voltooien hun aankopen offline, denk hierbij aan fysieke winkels of het zetten van een handtekening op een contract. Door offline conversies te meten, krijg je een completer beeld van de effectiviteit van je advertenties.
 2. Optimalisatie: met nauwkeurige tracking kun je je campagnes optimaliseren op basis van real time resultaten, niet alleen online klikken. Je kunt bijvoorbeeld biedingen aanpassen op basis van welke advertenties leiden tot meer offline aankopen.
 3. ROI-berekening: je kunt de Return on Investment (ROI) nauwkeuriger berekenen door met offline conversies rekening te houden. Dit helpt om je marketingbudget effectiever te besteden.

Hoe Offline Conversie Tracking werkt

 1. Identificatie: klanten worden geïdentificeerd via unieke codes, zoals een GCLID (een parameter om conversies bij te houden). Deze codes worden gekoppeld aan individuele gebruikers.
 2. Koppeling met onlineactiviteiten: deze codes worden gekoppeld aan online interacties, zoals het aantal klikken op advertenties of websitebezoeken. Zo kan de onlinecampagne van een specifieke gebruiker gevolgd worden.
 3. Offline acties meten: wanneer klanten offline aankopen doen, worden deze geregistreerd en gekoppeld aan de eerdere online interacties. Dit kan bijvoorbeeld via kassasystemen in fysieke winkels.
 4. Analyse en optimalisatie: marketeers analyseren gegevens om campagnes te optimaliseren en de ROI te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden of advertentievarianten leiden tot de meeste offline conversies.

Welke koppelingen zijn er?

Offline Conversie Tracking werkt door klantgegevens te koppelen aan online identificaties zoals GCLID, GBRAID, WBRAID, telefoonnummer en e-mail. Deze koppeling maakt het mogelijk om offline conversies toe te wijzen aan specifieke campagnes, zoekwoorden en advertenties.

Deze koppeling is met een van de onderstaande methodes realiseren:

 • Handmatige/geplande uploads in Google Ads.
 • Platform-native Offline Conversion Tracking importeren (bijvoorbeeld Salesforce of HubSpot)
 • Zapier in combinatie met Google Sheets.
 • Google Ads API.

Na het kiezen van een koppeling is het de zaak om te beslissen hoe je de conversies wil gaan bijhouden. Hier zijn er ook verschillende methodes voor:

 • Conversies via klikken met de GCLID
  • De unieke identificatiecode (GCLID) wordt toegekend aan elke klik die een potentiële klant maakt op de advertenties, waardoor het de mogelijkheid krijgt om offline conversies te volgen. Deze gegevens worden opgeslagen voor toekomstige referentie. Op het moment dat een conversie plaatsvindt buiten de website, zoals een aankoop of het ondertekenen van een contract, rapporteer je deze gebeurtenis terug aan Google Ads door de GCLID te koppelen aan de conversiegegevens.

Google Ads registreert vervolgens deze conversie, waardoor je inzicht krijgt in de effectiviteit van de campagnes.

 • Conversies via klikken met verbeterde conversies voor leads
  • Verbeterde conversies voor leads maakt het mogelijk om offline conversies te registreren met de klantgegevens die je al hebt. Dit is een eenvoudigere aanpak dan het volgen van klik-conversies met een GCLID. Het is namelijk niet nodig om je leadformulieren of CRM-systemen te wijzigen om een GCLID op te nemen. Je gebruikt de gegevens die je al hebt verzameld in je leadformulieren.

Is mijn klantendata met Offline Conversion Tracking wel in goede handen?

Google gebruikt gegevensbestanden uitsluitend voor het samenstellen van doelgroepen en beleidsnaleving. De gegevens worden beschermd tegen ongeautoriseerd gebruik en worden niet langer bewaard dan noodzakelijk. Google zorgt voor versleutelde opslag en heeft beveiligingsteams om de systemen te beschermen.

Conclusie

Offline Conversie Tracking is een krachtige tool om de effectiviteit van onlineadvertenties te meten en te optimaliseren. Door de juiste methoden te gebruiken en nauwkeurig te meten, kun je betere beslissingen nemen en je marketinginspanningen maximaliseren.

Contact?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kom je graag in contact. Mail dan gerust naar arnhem@zigt.nl.

Halim Koprülü
Halim Koprülü
Senior Campaign Manager