Je campagnes afstemmen op het weer: het effect & hoe het werkt
08-07-2024

Je campagnes afstemmen op het weer: het effect & hoe het werkt

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Frankwatching.

Met het mooie weer dat we eindelijk af en toe ervaren, kun je ook weergebaseerd adverteren overwegen. Hiermee kun je campagnes afstemmen op het weer, zodat consumenten precies op het juiste moment de meest relevante advertenties zien. Dit verhoogt de kans op conversie en zorgt voor een positieve merkervaring. In dit artikel duik ik in de werking van weergebaseerde advertising en de voordelen ervan voor adverteerders.

Weergebaseerde advertising, ook bekend als weergeconditioneerd adverteren, is een vorm van adverteren waarbij de inhoud van de advertenties wordt aangepast aan de weersomstandigheden op de locatie van de gebruiker. Dit betekent dat dezelfde advertentieruimte verschillende producten of boodschappen kan tonen, afhankelijk van het weer.

Hoe het werkt

Hoe krijg je advertising gebaseerd op het weer voor elkaar?

Integratie met weer-API’s

Met weer-API’s kun je toegang krijgen tot actuele weergegevens. Deze API’s leveren informatie over temperatuur, vochtigheid, neerslag en andere relevante weersomstandigheden voor specifieke locaties.

Instellen van triggers

In het advertentieplatform worden triggers ingesteld die reageren op specifieke weersomstandigheden. Bijvoorbeeld, een trigger kan een advertentie voor warme dranken weergeven als de temperatuur onder een bepaalde waarde daalt, of zonnebrandcrème promoten bij zonnig weer.

Dynamische advertentie-inhoud

Met dynamische advertentietechnologie kun je de inhoud van advertenties automatisch veranderen op basis van de ingestelde weersomstandigheden. Hierdoor kan dezelfde advertentieruimte verschillende producten of boodschappen tonen, afhankelijk van het huidige weer.

Locatiegebaseerde targeting

Door gebruik te maken van geolocatiegegevens kunnen je als adverteerder ervoor zorgen dat je weergebaseerde advertenties alleen worden getoond aan gebruikers in de relevante gebieden die de specifieke weersomstandigheden ervaren.

Voorbeelden van weergebaseerde targeting

 • Retail
  • Display: kledingmerken kunnen winterjassen adverteren bij koud weer en zomerkleding bij warm weer
  • Social: promoties voor seizoenskleding via Facebook en Instagram bij passend weer
 • Voedsel en drank
  • Display: koffiezaken adverteren warme dranken bij kou en ijskoude dranken bij hitte
  • Social: restaurants promoten comfortfood op regenachtige dagen via social media
 • Reizen en horeca
  • Display: hotels promoten strandvakanties bij zonnig weer en bergresorts bij sneeuw
  • Social: last-minute aanbiedingen voor vakanties via Facebook en Instagram
 • Automotive
  • Display: winterbanden adverteren bij de eerste sneeuw en autowasbeurten op zonnige dagen
  • Social: promoties voor auto-onderhoud op basis van lokaal weer

Partners voor display advertising

Waar kun je nou terecht voor weergebaseerde targeting op basis van display advertising? Ik noem 2 voorbeelden.

 • Infoplaza: biedt weergebaseerde advertentiediensten
 • Adcombi: platform voor dynamische weergebaseerde advertenties

Weergebaseerde targeting voor social advertising

En wat zijn nou stappen om aan te denken als je met social advertising aan de slag wil?

 • Als je weergebaseerde targeting in Facebook en Instagram (Meta) wil instellen, dan kun je dat niet rechtstreeks in de standaard advertentiebeheerder doen. Meta biedt dit zelf namelijk niet aan. Echter, je kunt dit wel bereiken door gebruik te maken van externe tools en API-integraties
 • Zet een automatiseringsscript op. Schrijf een script (bijvoorbeeld in Python of een andere programmeertaal) dat periodiek de weer-API raadpleegt en de huidige weersomstandigheden opvraagt voor de regio’s waarin je advertenties wil tonen
 • Zorg er vervolgens voor dat je script de advertenties automatisch pauzeert of activeert op basis van de weerinformatie. Als het bijvoorbeeld zonnig is, pauzeert het script de advertenties voor regenachtig weer en activeert het de advertenties voor zonnig weer.

Learnings

Weergebaseerde targeting verhoogt de relevantie en effectiviteit van advertentiecampagnes door gebruik van real-time weergegevens. Dit leidt tot hogere betrokkenheid en conversiepercentages. Of je nu tools voor social advertising gebruikt of met mediapartners voor display werkt, het maakt je campagnes persoonlijker en effectiever.

Zo heeft ZIGT dit ook voor Similasan toegepast. Dit is een perfect voorbeeld om gebruik te maken van weeradvertenties tijdens het hooikoortsseizoen, waaruit mooie resultaten zijn behaald. In 2023 zagen we bijvoorbeeld een stijging in het marktaandeel van gemiddeld 1,0% vergeleken met 2022. Dit toont aan dat een gerichte media campagne, gecombineerd met gunstige weersomstandigheden, significant kan bijdragen aan de resultaten.

Contact?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kom je graag in contact? Neem dan gerust contact op met persia.shaabani@zigt.nl.

Persia Shaabani
Persia Shaabani
Social Campaign Manager