Welke podcasts brengen je geheel in de Olympische sferen?
28-07-2021

Welke podcasts brengen je geheel in de Olympische sferen?

Weliswaar een jaar later dan gepland zijn dan nu echt de zomerspelen van 2020 van start gegaan. Waar onze Nederlandse atleten momenteel alles geven in Tokio, vroegen wij ons af hoe de wereld van podcasting zich omtrekt rondom dit event? Welke podcasts brengen je in de olympische sferen en waar zijn ze te vinden? De volgende top 3 podcasts lichten we graag even uit.

  • Ti-Ta-Tokio (AD)

    In de AD podcast Ti-Ta-Tokio gaan voormalig wielrenner en journalist Thijs zonneveld en regisseur/presentator Hidde van Warmerdam in gesprek met olympische sporters die tijdens de Spelen een gooi doen naar de gouden medailles. Thema’s als winst en verlies, de persoonlijke ervaring en de pijn van topsport komen voorbij. Maar ook de invloed en gevolgen van de coronacrisis op hun sportieve ambities komt aan bod. De podcastserie is onder andere te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

  • NOS Olympische podcast

    In de Olympische podcast van de NOS vertellen verschillende Nederlandse topsporters je alles over hun route naar de Spelen in Tokio. Zo gaan in de eerste aflevering Studio Sport journalist Jeroen Stekelenburg en presentator Henry Schut in gesprek met handbalster Estavana Polman en chef de mission van NOC*NSF Pieter van den Hoogenband. De NOS Olympische Podcast is sinds donderdag 22 juli via alle podcast-apps te beluisteren.

  • Let’s Go Tokyo (538)

    Tot slot tellen in de 538 Ochtendshow: ‘Let’s Go Tokyo’ Jelte van der Goot en Peter Heerschop af naar de Olympische Spelen. Al een maand voor de Spelen zijn de heren in gesprek met diverse coaches, sporters en stafleden van TeamNL. Niet alleen gaan zij dieper in op de persoonlijke valkuilen en drijfveren, maar staan de radiodj’s ook stil bij de vraag welke rol muziek speelt tijdens dit evenement. In ieder gesprek staan vijf olympische ringen centraal, waarbij elke ring een belangrijk thema symboliseert.

Kijkend naar het aanbod van podcasts rondom dit thema is vooral te zien dat er veel zogeheten conversational podcasts verschijnen die zich specifiek richten op dit event. Denk aan een microfoon midden op tafel en een tweetal experts die verschillende topics de revue laten passeren. Het valt op dat in Nederland het aantal storytelling/documentaire podcasts omtrent dit onderwerp nog wat achterblijft. Jammer, want audio leent zich bij uitstek goed om mooie sportverhalen te kunnen delen!

Ruby Leenders
Ruby Leenders
Media Consultant