YouTube Shorts: Het nieuwe kanaal voor je video ads
11-09-2023

YouTube Shorts: Het nieuwe kanaal voor je video ads

Het digitale medialandschap is voortdurend in beweging en het afgelopen jaar heeft een opvallende trend de aandacht getrokken: YouTube Shorts. Short-form content is de nieuwe norm en daarom zijn korte video’s van 60 seconden of minder enorm populair geworden op YouTube. Dit zorgt voor een nieuwe en dynamische manier van adverteren en biedt een uitgelezen kans voor adverteerders om hun merk te promoten en in contact te komen met een breed publiek. 

Wat zijn YouTube Shorts?

YouTube Shorts zijn korte (60 seconden of korter), verticale video’s die de concurrentie aangaan met het al populaire TikTok en de reels op Instagram. Ze bieden makers de mogelijkheid om creatieve en boeiende video’s te delen met een breed publiek. Deze video’s verschijnen in een speciale feed binnen de YouTube-app en zijn meestal voorzien van muziek en effecten. Shorts kunnen ook op TV bekeken worden. Momenteel zijn ads alleen nog zichtbaar op mobiele apparaten.   

De Kracht van Adverteren op YouTube Shorts

Met de opkomst van YouTube Shorts hebben adverteerders weer een extra kans om hun merk te promoten en een breed publiek te bereiken. Een groot voordeel van YouTube shorts is het enorme bereik: YouTube telt namelijk ongeveer 3,5 miljoen dagelijkse Nederlandse gebruikers (en meer dan 2 miljard ingelogde gebruikers per maand wereldwijd).  

Daarnaast biedt het mooie creatieve kansen, maar ook uitdagingen. Als adverteerder kan je inspelen op trends om zo beter tussen de content te passen of gebruik te maken van de effecten die beschikbaar zijn voor shorts. Ons advies is dan ook om voor YouTube Shorts andere content te gebruiken dan bijvoorbeeld voor reguliere YouTube-campagnes of een doorvertaling van de televisie-commercial.  Dit advies geldt overigens voor alle verschillende mediumtypes.  

Hoe te adverteren op YouTube Shorts

De advertenties binnen YouTube Shorts worden tussen de organische content door getoond. Ze kunnen meteen weg geswiped worden waardoor ze minder verstorend over komen. Hoewel het advies duidelijk luidt om met verticale video’s te adverteren, is het ook mogelijk om afbeeldingen in te zetten. De lengte van de advertenties kan 6 tot 20 seconden lang zijn. 

Met in-stream en in-feed mogelijkheden, biedt Shorts de kans om extra interactiemomenten met de gebruiker te creëren binnen hetzelfde platform. Het ideaal is om dit te doen met aangepaste content die naadloos aansluit bij de organische content. 

Op dit moment is het uitsluitend mogelijk om advertenties in te kopen via Google Ads. Bovendien moet je als merk toestemming krijgen om te adverteren op Shorts, dit gebeurt via een allowlist-proces. 

 Conclusie

 YouTube Shorts biedt een mooie nieuwe manier voor adverteerders om via een andere weg hun merk te promoten en in contact te komen met een breed publiek. Gezien de andere vorm van content (en dus ook content opnemen door de gebruiker) is ons advies om YouTube Shorts als andere inzet te zien dan reguliere YouTube-campagnes en meer te zien als een extra contactmoment met de consument.  

Contact?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kom je graag in contact met een van onze experts? Mail dan gerust naar digital@zigt.nl.

Bobby de Vries
Bobby de Vries
Display & Programmatic Consultant