Nuud verzorgt oksels in 130 landen
De meeste mensen zorgen voor okselfrisheid door een deodorantroller of spuitbus te gebruiken. Maar Nuud heeft een alternatief: een vegan crème in een duurzame verpakking die veilig en geurloos is. Co-founder en Creative Director Wilbert Leering bereikt een wereldwijde markt door de inzet van influencers. Maar hij droomt ook over een mooie plek in de winkel.
Deodorant bestrijdt transpiratielucht, maar bevat ook stoffen die we misschien liever niet in het milieu zien of in contact willen brengen met onze huid. Er zijn wel natuurlijke deo’s, maar die zijn dan weer minder effectief. Nuud combineert volgend Leering het effectieve met het natuurlijke. Dat is alvast een sterk punt. “Verder spreekt Nuud aan omdat het geurloos is”, zegt Leering. “Als je het gebruikt, ruik je niet naar zweet, maar ook niet naar een of andere toegevoegde kunstmatige geur. Het is neutraal en daardoor kunnen jouw eigen, unieke feromonen vrij rondgaan. Onze naam staat voor dat pure, natuurlijke, naakte.”
Snelle groei door toevallige vergissing
Nuud is een direct consumer brand. Het wordt online verkocht en bereikt alle gebieden met een goed postsysteem. Leering: “Grenzen bestaan voor ons niet meer. Het product wordt inmiddels verscheept naar 130 landen. De verpakking is zo ontworpen dat het past in elke brievenbus waar dan ook ter wereld.” Door een toeval is Nuud ineens hard gaan groeien. “We hebben een bepaalde spend op Facebook per ongeluk een keer 10x zo hoog gezet. Toen zagen we tot onze verrassing dat een Nederlandse ad ook in het buitenland iets los maakt. Daar zijn we op ingesprongen. We hebben in no time andere domeinen geopend, websites vertaald en de adspend flink verhoogd.”
Influencers doen het beter
Nuud zet naast advertenties influencers in omdat die het verhaal effectief over de bühne kunnen krijgen. Ze besteden meer tijd besteden aan uitleg, laten zien hoe de textuur is en hoe het product eruitziet op je huid. In een ad van 15 seconden lukt dat niet. “In het begin was ik best sceptisch over het gebruik van influencers”, zegt Leering. “Want, hallo: reclame maken dat is mijn vak! Daar schakel ik toch niet iemand anders voor in? Maar die influencers zeggen het vaak veel beter dan het ik zelf had gekund. En ander een voordeel van influencermarketing en online verkoop is de uitgebreide feedback via reviews. Daar moet je dan wel iets mee doen. Wij hebben bijvoorbeeld een zwarte tube geïntroduceerd omdat we vaak te horen kregen dat jongens en mannen de roze verpakking niet aantrekkelijk vonden.”
Zorgvuldig selecteren
Met welke influencers je in zee gaat, is een kwestie van een goede mix kiezen, vindt Leering. “Je hebt de types Sylvie Meis die vooral leunen op wie ze zijn. Hebben we zeker nodig. Maar je kijkt niet alleen naar het aantal volgers. Er zijn ook influencers die zelf content maken: grappige filmpjes, muziekje eronder. Past wat zij maken bij ons? Met wie werken ze samen? Wat voor connecties kunnen we via hen maken? Wie zijn hun volgers? Onze kerndoelgroep zijn vrouwen tussen 20 en 35 jaar. Maar we kunnen ook een influencer gebruiken die bijvoorbeeld gevolgd wordt door sporters.” Het geheim van goede influencermarketing is volgens Leering een respectvolle relatie met de influencers. “Ze moeten daadwerkelijk het product gebruiken en erachter staan. En een goede briefing is heel belangrijk. Die moet duidelijk de kaders aangeven, maar de influencer ook ruimte bieden om zijn eigen creatie te maken.”
In de schappen
Om verder te groeien kijkt Nuud naar de retailmogelijkheden. Want dan heb je een grote afzet in een keer en een boost voor je naamsbekendheid en je imago. “Als je een Instagramproduct bent, loop je het gevaar dat ze je toch een rariteit vinden. Retail, zeker gecombineerd met traditionelere marketing zoals billboarding en tv-reclames, geven je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.” Maar de stap naar het schap in de winkel is niet gemakkelijk gemaakt, merkt Leering. “We moeten enorm veel aanpassen. De verpakking moet aan andere eisen voldoen, bijvoorbeeld en dat heeft ook weer logistieke gevolgen. Hoe verover je überhaupt een plek in het schap? En voor welke producten dan? Hoe design je een aantrekkelijke display? Hoe kijken inkopers van grote firma’s naar jou? We moeten alles opnieuw uitvinden. Spannend, maar ook heel leuk.”