Scoren met radio
22-06-2021

Scoren met radio

Het EK Voetbal is live te volgen via televisie, internet en radio. Dat evenementen als deze veel invloed hebben op ons kijkgedrag is vrij logisch. We zitten met z’n allen voor de buis of een ander scherm gekluisterd. Maar hoeveel invloed heeft het EK op ons luistergedrag? Om een antwoord op deze vraag te formuleren kijken we terug naar de luistercijfers van de afgelopen Europese -en Wereld Kampioenschappen.

Het laatste EK vond plaats in de zomer van 2016, het jaar waarin bij de meeste zenders de luistercijfers over het algemeen al waren gedaald ten opzichte van de EK-jaren daarvoor – met uitzondering van Radio 10, NPO Radio 2 en Qmusic. Maar hoe zit dat met het EK in 2021?

Ontwikkeling zenderaandelen

Elk jaar profiteert NPO Radio 1 in de zomermaanden van de Sportzomer ten opzichte van de maanden ervoor. Maar nu proberen andere zenders, zoals Radio Veronica en 538, hier ook wel echt van te profiteren. Iets wat wellicht een verminderend positief effect op NPO Radio 1 heeft.

Voetbal programmering

Niet alleen NPO Radio 1 zendt dagelijks de voortgang van het voetbal uit, ook Radio Veronica en Radio 538 hebben hun programmering oranje gekleurd.

Op 538 praten Coen en Sander hun luisteraars bij over het laatste EK-nieuws en dagen ze elkaar en de luisteraars uit om de meestervoorspeller van het EK te worden. Niet geheel verrassend is op Radio Veronica met Veronica Inside elke middag het laatste voetbalnieuws te horen.

De radiozenders waarop de wedstrijden te horen zijn en welke volledig in het thema staan van het EK/WK zijn voornamelijk NPO Radio 1 en Radio Veronica. Als we specifiek naar deze twee voetbalzenders kijken tijdens alle Europese en Wereld Kampioenschappen van de afgelopen 12 jaar, zien we dat NPO Radio 1 geleidelijk daalt in luisterdichtheid, maar stijgt in het aantal minuten dat er wordt geluisterd. Bij Radio Veronica zien we sinds 20212 een flinke daling, maar ook in de jaren daarna zijn een duidelijke vermindering in luisterdichtheid en luistertijd de realiteit.

Uiteindelijk is voetbal een sport waar veelal naar gekeken wordt en secundair wordt beluisterd. En gezien de lange periode waarover NPO Radio 1 een hoge luisterdichtheid blijft boeken wat betreft de sportprogrammering, verwachten we niet dat dit de komende weken tijdens het EK 2020 zal veranderen. Ondanks dat meerdere partijen lekker in de wedstrijd zitten.